ГЕРБ взривява Парламента: Внася мажоритарни избори, Слави не може да не ги подкрепи... Общо гласовете им са 126...

Бойко Борисов готви ход, еквивалентен на "атомна бомба", който ще взриви всички концепции и планове за настоящия парламент, научихме от високо сигурни източници.

ГЕРБ ще внесат законопроекти за въвеждане на мажоритарни избори, електронно гласуване и премахване на партийната субсидия. Т.е. ще предложат вече гласуваните решения на референдум, които са и в основата на съществуването на партията на Слави Трифонов. Съответно - той няма как да гласува "Против".

"Девети"  от Добри Божилов

Гласовете на двете партии са 126, т.е. проектът не може да бъде спрян.

Това обаче буквално ще преформатира цялата политическа система. Ако транспонираме резултатите от миналите избори, през мажоритарно гласуване, то ще се получи нещо от типа на:

120-130 депутата за Слави Трифонов

60-70 за ГЕРБ

15-20 за ДПС

5-10 - БСП

И останалите - тук-там, който успее да промуши нещо.

ГЕРБ водят на национално ниво, но нямат 51% навсякъде. Тогава мажоритарните избори се решават на втори тур. Там ще идат основно именно кандидатите на Бойко и на Слави. И протестният вот ще се обедини към Слави.

Системата очевидно е изгодна на ГЕРБ, които така или иначе са обречени на опозиция. И ще запазят приблизително депутатите си. Тя ще заличи почти напълно проекти като ДБ, Изправи се, Патриоти, Череп и пр. А БСП ще заеме мястото им на малка партия-балансьор, ако изобщо има нужда от балансьор.

Ще се срине и ролята на ДПС, които са силни при липса на еднопартийно мнозинство. Мажоритарната система предполага почти винаги наличие на такова.

За да предотвратят гласуването, на малките партии им остава само по-бързо да се стигне до разпускане на Народното събрание. Дори 1 месец обаче, докато се въртят мандатите, е напълно достатъчен. Защото не става дума за промяна на цели закони, а само на няколко параграфа.

Скандалите около законопроекта пък ще изключат всякаква подкрепа за кабинет на Слави от страна на останалите партии, което очевидно ще заличи втория мандат. 

Т.е. предстои буквално "атомна бомба"...

  

Добри Божилов, писател

"Девети", "Задругата", "Заветът"

14.04.2021

Няма коментари:

Публикуване на коментар