Политик поиска да бъде разстрелян... Бил за "китайския модел" в борбата с корупцията...

Вчера, в отчаян, граничещ със сатиричното, опит да привлича избиратели, един от най-комичните ни политици, поиска да... бъде разстрелян.

"Девети"  от Добри Божилов

В предаването "Делници", докато громеше всички останали пороци на обществото, с които "ще се пребори", Костадин Костадинов от "Възраждане", се обяви и за... смъртно наказание за корупция.

Коцето, както обичат да го наричат, обаче демонстрира поредни бели петна в познанието на политическата реалност. За негово добро, да го ограмотим...

В Китай, за тия дела, дето е натворил той тук, вече щяха да са го изловили и осъдили. У нас Костадинов печели от фалиралата ни съдебна система, и институции, които никакво съществено разследване не могат да направят, а когато го направят, то е безкрайно бавно.

В Поднебесната империя, това което е сторил, вече щеше да се брои за престъпление, и да е получил присъда. 

В Китай подобен прозрачен номер като да си купиш къща с партийната субсидия, и да прикриеш това с банков кредит, това просто няма как да мине. Напротив - това се счита за достатъчно доказателство.

В Китай, да се разведеш фиктивно с жена си, за да не бъде тя проверявана от част от органите, просто НЕ МИНАВА. Фактически, то и тук не би трябвало да мине. Дори тук трябва да се регистрират имотите и доходите дори на хора във "фактическо съжителство". Но в Китай - съвсем.

В Китай да "даряваш" пари на фондация, в която работи кумата ти, това е вече доказателство. Тук е само "подозрение". Подозрение, което може да потъне из папките на следователите, може и никога да не стигне до съд.

Т.е., ако хипотетично те поставим,  Коце, в китайски условия, отиваш на гилотината на мига...

Всъщност, може и не на мига. Там смъртното наказание е за особено тежки случаи. Не всеки корумпиран е разстрелван. Но всеки, или почти всеки, корумпиран, е залавян. И по доста бърза процедура - наказван.

Лесно ти е, Коце, да говориш за "китайски модел", когато си се скрил удобно зад неработещата Българска съдебна система. И когато правиш сметки и за следващата субсидия. Но друга песен ще запееш, като дойдат китайците. Което, между другото, може и да стане. Икономически вече са ни превзели, така остава само въпрос на време да получат и държавното управление. Като това стане, няма да има нито "Коцета", нито "Бойковци", нито "Догановци". Ще има само г-н Чен, и конфуцианска дисциплина... И наистина - може би екзекуции от време на време. За полезно назидание...

 

Добри Божилов, писател

"Девети", "Задругата", "Заветът"

02.04.2021

Няма коментари:

Публикуване на коментар