Войната като реалност

Причините са избухване на една война имат значение само до избухването и. След това стават безсмислица, защото войната се самоподхранва - непрекъснато има убити и разрушение и те са огромна нова мотивация да се продължи войната и да се "накаже виновникът".

Ако Русия е във войната, заради няколко хиляди убити в Донбас от 2014 г., то нека е ясно, че руските загуби в новата война вече са над 100 хиляди със сигурност.
Ако Украйна е във войната, заради Крим и Донбас, то тези територии не струват дори 1% от 1 милион жертви, които вече са дадени, без да броим разрушените градове.
Т.е. каква е причината за войната оттук насетне - някогашната история и първия мотив, или настоящата цена?
Казвам това, защото истината е, че оправданията за виновника за начало на една война са просто лъжи и от двете страни. Всеки сочи нещо в миналото, но истинската причина е в настоящето.
Каква е реалната причина за войната?
Русия иска Донбас и рускоезичните земи, както и Украйна да не влиза в НАТО.
Украйна иска обратно Донбас и рускоезичните земи и да влезе в НАТО.
Какво значение има в този момент дали някой е палил сгради в Одеса през 2014 г.?
Искам да кажа, че като започне една война, тя може да свърши по 2 начина - победа на едната страна и пълна защита на нейния интерес, или с компромис по средата някъде.
Започнала ли е войната, е без значение кой я е започнал и защо. Важно е кой ще я свърши.
От тази гледна точка, намирам позицията на Русия за по-отговорна - те са отворени за преговори. Западът (формално Зеленски) отказва това и иска война "до победа". Т.е. касапница.
И соченето на Путин като виновник е просто една измама за това да се прикрият истинските причини. Дори само като жертви и кръв, натрупаните след началото на войната са много повече отпреди това.
Краят на войната представлява или налагане на интерес, или зачитане на различни интереси. Конкретният първи инициатор е безсмислица...


Добри Божилов, писател
17.07.2023

1 коментар:

  1. Добри, имам лична молба към теб - преди време (студен безснежен ден) ти публикува твоя снимка на протест на гърба на площад НАРОДНО СЪБРАНИЕ, като твоя лик е в долния ляв ъгъл на снимката, а дъщеря ми е като фон близо до Коня.
    Ако намериш симката в архива си, прати ми снимката на е-майл адрес: brestovo@abv.bg
    Твой читател ВЕНЦИ КОЛЕВ

    ОтговорИзтриване