Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Защо участвах в протестите, а сега ще гласувам за Патриотите?

Защото са най-малкото зло. Ако ви трябва бърз отговор, и не ви се чете много, това е той - Патриотите са най-малкото зло в политиката ни, и ако се вгледате внимателно в нея, ще се убедите, че е така...

"Девети"  от Добри Божилов

В демокрацията се избира измежду реални изпълними възможности, а не между мечти и илюзии. Именно последните са в основата на доста погрешни решения, които в крайна сметка, водят не до самата илюзия, а до нещо много по-лошо от очакваното. Така се получава, когато се подхожда нерационално.

През миналата година, а и през тази - до самия изборен ден, аз участвах в протестите. Имам снимки от тях, и ще пусна няколко за да няма съмнения. 

Нещо повече - аз участвах дори когато изглеждаше, че протестът е угаснал, и Бойко е победил. Когато медиите не отразяваха нищо, а PR машината на бившия премиер заля информационния поток с алтернативни послания, така че да скрие хората на улицата. И когато, когато "Отровното трио" вече беше напуснало протеста, и се вливаше в кандидатите за нови политици.

Тогава протестът осиротя, но остана да съществува. Благодарение на хора, които не се умориха да ходят всяка вечер, и да викат "Оставка". И макар този вик да бе заглушен в медиите, той доста добре се чуваше от уплашения ни премиер-слънце.

Именно тогава бяха най-важните дни на бунта - когато голямата вълна я нямаше, но трябваше да се поддържа огънят на борбата. Лично за себе си, аз се гордея че бях там. Заедно с отец Дионисии, майките на деца с увреждания и още няколко десетки граждини, които не се предадоха. 

Последното ми участие беше в изборната вечер - пред пилоните на НДК - протестът на Победата...

Защо тогава, и от къде, изведнъж Добри реши да гласува за Патриотите?

Нека уточня, че на предните избори аз НЕ гласувах за тях. Подкрепих БСП, която беше най-последователната и дългосрочна опозиция на ГЕРБ, вкл. активен участник в демострациите. Направих го, без да съм ляв по убеждения, защото тогава имаше основна цел - отстраняване на абсурдното и разрушително управление на Борисов. На тези избори не е имало никаква опция да гласувам за Патриотите, защото съществуваше риск от Борисов-4. И всеки глас, който би могъл да спре това, трябваше да е без компромиси.

Сега обаче, ситуацията е коренно променена. Краткият 45-ти парламент постигна не просто сваляне на Борисов, но и превръщането му в абосолютно невъзможен партньор на когото и да било. ГЕРБ не проста паднаха. Те бяха анатемосани, и в момента приличат на една прокажена група, до който никой не иска да се докосва.

От което следва най-важното - с Бойко е свършено. Кариерата на този човек приключи. Няма да има повече мандати, страната тръгва по друг път.

И в тази ситуация, рационалният подход води до различни изводи.

При положение, че не може да има Борисов-4, и дори чисто математически, "Патриотите" не биха могли да го върнат във властта, то тогава изборът вече е друг. Не е силно компромисният вот за БСП, в името на свалянето на един провален политик. Вече изборът е в съвсем различна логика.

И като се замисля - най-близо до мен са "Патриотите".

Те са умерено дясна формация, където съм и аз по разбирания. В рамките на Борисов-3, малкото разумни идеи в управлението, дойдоха от Патриотите. Валери Симеонов се опитваше да въвежда ред в курортите, и да строи лифтове. ВМРО предложиха, и прокараха, данъчни облекчения за деца, които съперничат по размер на "детските надбавки". Т.е. важна промяна в демографската политика, в полза на работещите семейства, плащащи данъци. Също Патриотите издействаха "ветото" над членството в ЕС на Македония, което иначе никога нямаше да се случи - Бойко винаги е бягал от международни проблеми, и винаги е предавал нашия интерес. Патриотите бяха и съюзникът вътре във властта, на БСП, в битката срещу Истанбулската конвенция, Стратегията за детето и пр. Те са основният носител на семейните ценности, консерватизма, противопоставящи се на гей, джендър и всякакви подобни либерално-разрушителни идеологии. Именно Патриотите се бореха и с безогледното фалшиво гласуване в Турция, което на предстоящите избори ще доведе до нови рекорди за ДПС.

Т.е. като осъществявана политика, тази формация е най-близо до мен.

Разбира се, веднага ще бъда "ударен с бухалка по главата", с подкрепата за ГЕРБ, покупката на Ф-16, корупцията, далаверите, с глуповатото поведение на В.Симеонов към социално слабите и пр.

Т.е. ще бъда ударен с това, за което самият аз съм протестирал, и стотици пъти съм критикувал Патриотите, дори съм ги иронизирал, и осмивал.

Да, това е така - аз в очите съм им казвал, че тази коалиция с ГЕРБ е самоубийствена за тях, и разрушителна за държавата. Критикувал съм ги, и до ден днешен съм на това мнение...

Но нека погледнем реалността - Патриотите имат грехове, но какъв друг избор имаме? Лесно е да отхвърлим някого, защото е "лош". Но кой е "добър"? Като отхвърлим лошия, дали имаме по-качествен избор?

Аз лично не мисля така. Партии от типа на тези на Мая Манолова и Христо Иванов са пълна идеологическа катастрофа. Това са екстремно либерално-леви джендър-хомосексуални партии, които се опитват на гърба на борбата с Борисов, да доведат у нас опасни части от европейската лудост. И дори не го крият. Това не са партии на дребния и средния бизнес, на работещите и средната класа. Това са крайни левичари, които обещават още по-голяма държавна намеса (след рекордната отбелязана от ГЕРБ), нови разходи, нови данъци, нови дългове. Те се борят за гей-бракове, за "зелената сделка", която ще разруши половината ни енергетика, за високи цени на ток, парно, вода и пр., до което ще се стигне ако се изпълнят налудничавите им идеи.

За мен, е недопустимо, след като Борисов вече е преборен, в името на борбата с него, да изберем тези. Не е ли по-добре, след като няма риск от Борисов-4 вече, да изберем нещо по-разумно?

Неприемлив за мен е също Слави Трифонов. Той изобщо не е "нов политик", а си е старо лице - едно от най-облагодетестваните от Прехода. В добавка - партията му няма никакво послание, извън популисткото "да изчегъртаме ГЕРБ". Но експертите му в икономиката са пълна катастрофа, вещаят безумия и експерименти от глупост и неразбиране. Слави е уголемен вариант на "Изправи се" и ДБ - проект без послания, яхнал вълната на издухването на ГЕРБ.

Неговата партия, заедно с ДБ, Мая и ДПС, даде инжекция допинг на ДПС, чрез гласовете от Турция. За които имаше хиляди варианти как да се ограничат, без това да засегне Англия и САЩ. Но не се направи. Очевидно заради някакви договорки с Доган. Така основната промяна на Изборния кодекс се оказа в полза на гласуването в Турция.

Въпреки че пуснах бюлетина за нея предния път, БСП също е неприемлива за мен. Тя предлага премахване на плоския данък, в ситуация в която данъчната тежест (общата) и без това е доста голяма. Т.е. още данъци. Предлагат популистко вдигане на пенсиите, без да е ясно от къде ще дойдат парите за него. 

Всъщност, ако трябва да сме честни, след погрома на ГЕРБ, и натрупаните дългове, ще трябва да се пестят пари, а не да се харчат. БСП предлага точно обратното, и не е много далеч и от Слави, Мая и Христо. За това ли да пусна?

В политиката се гласува според текущите приоритети. Връщане на ГЕРБ на власт е невъзможно. Дори хипотетично Патриотите да искат да ги подкрепят, то заедно няма да съберат повече от 80 гласа. Дори към това да добавим ДПС, отново нямаме кабинет. Но тук е редно да уточним, че изкуственото пришиване на ДПС към Патриотите е една глупост. Подобна коалиция е невъзможна. ДПС наистина заиграва с ГЕРБ, но основно за сметка на квотата на самия ГЕРБ, без да получава нищо от Патриотите. А открито да видим ГЕРБ, ВМРО и ДПС заедно, е в зоната на Тери Пратчет...

Т.е. след като е решен основният приоритет - ГЕРБ са извън властта, то сега трябва ли да вкараме във властта цели легиони от идиоти и продажници, само защото се кичат с лаврите на борбата с ГЕРБ?

Аз не мисля така.

Изобщо не ме "кефят" нито Ф-16, нито Мариана Николова в туризма, нито петролно-аптекарският бос Марешки. Но дали ме "кефят" Христо Иванов и Таня Дончева? Те нови лица ли са? Никога ли не са играли с ГЕРБ? Това е важен въпрос, защото основният аргумент срещу Патриотите, е че са играли с ГЕРБ.

Да, това е така. Но те са само ПОСЛЕДНИТЕ, които играха с ГЕРБ. Други преди това същото са правили.

Демократична България два пъти вече е била в коалиция с ГЕРБ. Един път под името "Синя коалиция" и един път под името "Реформаторски блок". И хората вътре са същите. Мая Манолова беше омбудсман на ГЕРБ. А Слави Трифонов си е медиен могул, изграден в рамките на целия преход, вкл. на последните 11 години.

Т.е. в момента, в който ми кажете за Патриотите, "те бяха патерица на ГЕРБ", ще ви попитам: "А кой не е бил"...

Към настоящия момент, Патриотите вече не са опция за нов мандат на Борисов. И те самите го осъзнават, и са поели по свой собствен път. Всъщност, съвсем възможно е именно на техните гласове да се опре нов кабинет на промяната. Защото те не са скарани с никой, и са съвсем отворени за коалиции.

Създаването на кабинет предполага критична маса от партии, които могат да си говорят помежду си. Няма как да има кабинет от политици, които са прокарали червени линии помежду си. Т.е. за да има правителство, трябва да има 121 човека в парламента, които не са се отрекли взаимно и необратимо. В този смисъл, проекти като Патриотите, които не се самоизолират от никой, са нещо като "универсална материя", която може да се прикачи към всичко.

Интересното е, че цялата реторика на протестърските партии, е срещу ГЕРБ, а срещу Патриотите почти не се говори. Може би те не са толкова неприемливи, в крайна сметка...

В политиката съществува реализъм, съществуват и гордост и идеализъм. Бедата е, че като подходиш идеалистично към някой съгрешил, и го низвергнеш, се натрисаш на друг съгрешил. Няма идеално чист, и готов политик, който да отговори на всички изисквания - да не е бил с ГЕРБ, да не е корумпиран, да не е ял субсидия, да не е с гейовете, да се бори за България в ЕС, да е за ниски данъци, високи пенсии, заплати, да развива икономиката и пр.

Такъв човек няма.

Е, тогава...

Тогава избираме това, което има.

И накрая - нека погледнем и най-идеалистичния избор - да не се гласува. Пазя гласа си чист, няма да се забърквам с тези мошеници. Подвид на негласуването, е гласуване за фантомни партии, които нямат шанс за 4%. Апропо - такива се нароиха много, заради едно друго порочно явление - "субсидийното предприемачество". Пълно е с партии, които нямат шанс да влязат, но участват, за да минат 1% и да станат милионери от субсидия. Да се пусне за нещо подобно, е подигравка на избирателя към самия себе си...

И в двата "чисти и непорочни" случая - негласуване, или гласуване за фантоми, резултатът е, че не се излъчват депутати, и съответните права се консумират от големите партии. Т.е. излъчвам по "парче депутат" за всеки от тях. Негласувал, или гласувал под 4%, е все едно си пуснал по малко за ГЕРБ, малко за БСП и малко за ИТН. Тези 3 най-големи партии ще присвоят съответните места в НС, полагащи се на моя "кристално чист" глас.

Помислете - това "малко за ГЕРБ" всъщност не е ли по-лошо от да гласуваш за Патриотите,  и гласът ти да не се изгуби...

Ако би имало дори нищожен шанс ГЕРБ да се върне, бих гласувал отново за БСП. Но при затварянето на остатъците от тази мафия в изолатора за прокажени, то тогава изборът е съвсем друг. Гласувам за онзи, който ще оформи най-близка до мен политика.

А това е патриотизъм, анти-гей, евроскептицизъм, дребен и среден бизнес, ред, правила, безопасност, сигурност, ниски данъци, и разбира се - по-малко избирателни урни в Турция...

Надявам се, разбрахте защо един активен участник в протестите, е станал "каракачанист"... Но ако не сте го разбрали, това не са последните избори. Ще видите глупостта на останалите, които се правят на светци, и "води ненапити", съвсем скоро...



Добри Божилов, писател

"Задругата", "Заветът", "Девети"

31.05.2021

 


11 коментара:

  1. Добри добри кои патриоти?
    Онези които народът нарича корпоративни партии?
    Това са ерзац партии
    Основата е на ПП а
    Атака

    ОтговорИзтриване
  2. Привет! Красавец си на протестите!.... :) Значи знаеш, че ПП "Възраждане няма да участва на тия избори, защото прокуратурата не я признава? Според мен трябваше да си кандидат за народен там където има вероятност да бъдеш избран, но не искаш... Какво ще гласуваш за другите? Работи само за себе си и за България! Лично аз мисля, че бъдещето е за ПП "Пряка демокрация на Петър Клисаров! За съжаление обаче тая партия все още не е организирана, няма достатъчно добре създадена структура и има малко подръжници и надали ще спечели субсидия....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Клисаров е още фантом. И това не му е първият проект - преди имаше партия "Реформа". Съмнява ме с тази да постигне нещо повече. Не мога да работя за себе си, нямам партия, нито съм кандидат - така оставам просто редови избирател, който размишлява. Надявам се, рационално....

      Изтриване
  3. Толкова малко и необосновани са доводите Ви да не гласувате за БСП или друга лява формация,че тезата Ви издиша.Плоският данък/за всичко/ отдавна вече е неефективен,пенсиите са убийствено ниски.Патриотите на практика нямат нищо общо с консерватизма ,който изповядвате.Да не споменаваме колко са крадливи и непоследователни.Кое от програмата си те изпълниха истински и напълно?Коалицията на "новите патриоти" също според мен няма да мине границата от 4% Споменавате, че един двата варианта на"чисти и непорочни случаи"- негласуването -прелива гласове за големите партии. Това въобще не вярно.Такова гласуване на практика намаля прага за влизане на малките партии в парламента.Отделен въпрос е дали трябва да има толкова много малки партии.Гласуването за фантоми е по-порочно и от негласуването, защото повдига бариерата за бъдещи успешни референдуми.Поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако махнем плоския данък, т.е. увеличим този данък, то общата данъчна тежест ще се вдигне, а тя никак не е малка - вече е около 50%. Какъв смисъл да работиш, ако ти прибират повечето пари?

      Пенсиите са ниски, но за да се вдигнат, трябва да създадем икономика. Няма да стане с вдигане на данъците. Всъщност, като смачкаме икономиката, пенсиите ще паднат.

      Изтриване
  4. Все пак по-добрия вариант ще бъде отново БСП, защото герб съвсем не е история, толкова откраднати пари и опит в измамите се нуждаят от силен противник, а вероятността Слави да ожъне отново протестния вот не е 100%.

    ОтговорИзтриване
  5. Сегашната "патриотична" коалиция има една, единствена цел: да прескочи 4% и да се озове отново на "хранилката".А,това за което сте си направили труда да напишете, за да обосновете желанието си да гласувате за тях просто не е вярно, защото на фона на поразиите, които извършиха, на отвращението у хората с наглото си и просташко държане, крамолите за "кокала" помежду им, то е едно голямо "нищо".Много ми се иска причината за тази "писаница"(по Д.Иванов) да е бил стремежът към оригиналност, а не нещо друго, което не смея и да си помисля, защото много Ви уважавам като автор и човек с гражданска позиция. Съжалявам, но този път не Ви се е получило.

    ОтговорИзтриване
  6. Този път се изложихте. Няма разумен аргумент, който да оправдае вот за Марешки. За Валерко-посерко и другите пък - съвсем.

    ОтговорИзтриване
  7. Отговор:Плоският данък трябва да остане за фирмите , а за гражданите да се прилага подоходният диференциран данък/ и с необлагаем минимум/.Затова съм сложил кавички.Нали не си мислите ,че в днешната ситуация пенсиите се заработват от работещите и техните осигуровки.Изплащат се от държавния бюджет/ в по-голямата си част/и са вид косвен данък.Пък и колко още да паднат пенсиите?

    ОтговорИзтриване
  8. Голямото ми разочарование се нарича Добри Божилов, писател -
    "Задругата", "Заветът", "Девети".

    Нима Добри Божилов, писател, е забравил, че патеричарските патриотари продаваха български паспорти на албанските търговци на човешки вътрешни органи?

    Изглежда нямаш представа за бърдака, наречен министерство на отбраната?


    ОтговорИзтриване