Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Купуваме 8 самолета, ще спираме Турция, която има 668... Отворено писмо до министър Каракачанов, от един редник от запаса...

 
Отворено писмо
до министър Каракачанов

Уважаеми г-н Министре,
От вашите изказвания и политически действия, научихме че България ще купи 8 нови самолета, и евентуално (за това пари засега няма), още 8.
Като загрижен за националната сигурност гражданин, искам да ви наведа на мисълта, че съседна Турция разполага със 668 самолета. Бих искал да Ви попитам, какво точно ще постигнем с новата инвестиция от 8 инвентарни бройки?
Бих искал да ви наведа и на мисълта, че едно време, Българската Народна Армия имаше 295 самолета, т.е. в съотношение 1:2,3, приблизително можехме да водим успешна отбранителна война. Ако в МО все още има военни специалисти, те могат да ви осведомят, че за успешно настъпление е нужна минимум 2,5 до 3 пъти по-голяма армия. Т.е. разчетът на другаря Добри Джуров за авиация, достатъчна да възпре Турция, е бил приблизително точен.
Вашият разчет е 1:83, и ако спрете Турция, ще задминете по военен гений Александър Македонски и Наполеон.
Искам да ви наведа и на мисълта, че само турските ВВС имат 68 хиляди души личен състав. Това е 3 пъти повече от ЦЯЛАТА БЪЛГАРСКА АРМИЯ, и то ако е напълно окомплектована. Което не е точно така, дори по собствените ви признания за недокомплект.
С така получилите се обстоятелства, очевидно е, че основният проблем на българската авиация в момента е КОЛИЧЕСТВЕН, а не КАЧЕСТВЕН. Искам да ви кажа, че сега трябва да "гоним бройка", а не да купуваме безбожно скъпи от най-добрите съвременни образци самолети. Ще го кажа и по-грубо - дори да купите Ф-35, ако насреща му излязат 80 бройки двуплощници от Първата световна война, то те ще са победителите. А турската авиация не е от двуплощници, все пак да отбележим.
Ако има смисъл да се превъоръжаваме, то следва да се насочим към евтина техника (дори не толкова ефективна), с която да трупаме бройки. Т.е. следва да отремонтираме оцелелите от геноцида Миг-21, и да търсим къде по света някой разпродава старо оръжие, но все още годно. И така да накупим 21, 23, 29, Су-27, американски Ф-15 и пр. Едва когато с подобни мерки стигнем старите 300 социалистически самолета, едва тогава можем да мислим да купим няколко луксозни съвременни изтребителя, които да показваме по парадите.
Ще ми се да припомня и, че подкрепяното от Вас като депутат, правителство на Иван Костов, по непонятни причини, стартира нарязването на почти чисто нови "Миг-23". Сега като ви говоря да купуваме "бараки" от чужбина, разбира се, това е рационално, само след като Вие нарязахте предните наши си, но летящи "бараки".
В Турската армия също не всички самолети са чисто нови. В нея най-много бройки са вече излезлия от производство Ф-16, но имат дори Ф-4 Фантом - модел 1960 г. Лети и върши работа! А ние нарязахме Миг-23.
В този смисъл, разбирате защо правилно е да се натрупа "евтина бройка", а не да се купуват скъпи лимузини!
С така отделените 1,5 млрд. лв. могат "втора ръка", но поддържани да се купят поне 100 изтребителя, съотносими към турските, и поне да намалим разликата. Разбира се, не се отмятам от думите си - трябва цифрата да стане 300, за да считаме, че изобщо имаме авиация. Не би било евтино, но поне бихме свършили някаква работа. С 8 "Грипена" или "Рафала", единствено ще има какво да лети над Мавзолея (извинете, забравих - и него предадохте за скрап) по време на парадите...
Уважаеми г-н Министре, изобщо няма да захващам темата за сухопътната ни армия. Тя не е необходима, защото дори само турските ВВС могат сами да разбият цялата наша армия, както личи от съотношението на силите. Няма да я подхващам и защото там положението е още по-зле...
Уважаеми г-н Министре, ако ми отговорите, че сме съюзници с Турция, и няма от какво да се безспокоим, то да ви припомня, че и Иван Александър и Иван Срацимир са били съюзници с турците, и дори техни васали.
Най-настойчиво се обръщам към Вас, да опитате да въведете елементарна мисъл в рамките на народната отбрана, и да осъзнаем, че след Варшавския договор, очевидно изтича времето и на НАТО. Колективната отбрана се превръща в илюзия, и сигурността на страната се крепи само и единствено на собствените и щикове...

С уважение: Добри Божилов (редник от запаса)
01.06.2018

4 коментара:

  1. По-голяма тъпотия скоро не съм чел

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можете да сте по-конкретен :)

      Изтриване
    2. е колко по-конкретно да ти го каже - голяма тъпотия е предложението да се залага на количество, да гоним 300 бройки :) да купим боклуците на останалите страни, без поддръжка и гаранция. и като всяко друго нещо - после да се укаже, че не са предвидили пари за гориво и ремонти. г-н Божилов има изявен страх от Турция и очаква точно те да ни нападнат. А къде забрави Китай, САЩ и Северна Корея. За противодействие с тях не трябва ли да си накупим няколко самолетоносача, балистични ракети и ако е остана някоя скрита ядрена бойна глава от Ким Чен - и без друго "официално" заяви че няма да се занимава повече с ядрени опити. А не е лошо и да паркираме 3-4 атомни подводници на западният бряг на Америка - ей така, да си имат едно на ум за нас :)

      Изтриване
    3. Не чух нищо конкретно - адресират се заплахи, които са реални. САЩ или Китай е малко вероятно да ни нападнат. Ако е вероятно, то може наистина да помислим за ядрено оръжие.
      На Турция обаче сме и в "жизненото пространство". А количеството "стари боклуци" е точно като не толкова новите турски самолети. Спрямо тях би свършило работа. Ясно е обяснено. Прочетете какво е Ф-4. Турция има 49 действащи Ф-4. Тези "стари боклуци" ще отнесат 8 чисто нови "Грипена". Но няма да отнесат 25 стари "Миг-21" или 23.

      Изтриване