Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

"Фолксваген" щеше да източи пари от нас, а не да даде - точно като златодобивните концесии и комуналните монополи... Дори повече от тях...

И докато всички се прехласвате пред Фолксваген, да ви обясня защо спечелихме.
Ердоган е дал 1 милиард евро под формата на различни субсидии, за да го има този завод. Насреща ще получи 4000 работни места.
Смятайте сами как всеки работник ще изкара 250 хиляди евро, за да избият парите. И за колко време. В Турция заплатата на работник няма да е повече от 800-1000 евро, т.е. Ердоган си предплаща заплатите за 20 години напред... Едва след това можем да мислим за печалба, и то ако "Фолксваген" не реши да се премести другаде - пак на субсидии.
Съвременният капитализъм е това - корпорациите източват държавите, в замяна на чист политически PR. Абсолютно никакъв друг полезен ефект за икономиката на Турция няма от този завод. Просто Турция тегли заеми, субсидира, раздават се някакви заплати, но тоя дълг никога няма да се изплати от тия работници. Ще го платят идните поколения.
Ето това е "свободната пазарна икономика". Корпорацията може да продава където си иска, и да произвежда където си иска. В резултат - пазарите се източват и от двете посоки.
Затова като кажете "протекционизъм", всички НПО-та ще ви наскачат. Тия НПО-та са финансирани от същите корпорации. От "свободния пазар" печелят единствено те... И не става дума само за Фолксваген, а и за всякакви други индустрии.
Ето от това се плашат корпорациите - от мита и протекции, които биха ги заставили те самите да инвестират, да рискуват свои пари и да произвеждат на място. За да могат да продават. Иначе - аут от пазара.
Направете така, и ще видите държавата ли ще се моли на Фолксваген, или Фолксваген на държавата...
Но няма да направите, защото корпорациите си плащат за мантрите на догматичния "свободен пазар", плащат си на политици, НПО-та, комисари. Плащат на всички, за да получат от тях нашите пари и ресурси...
Всъщност, ако бе дошъл у нас, Фолксваген щеше не да даде, а да изсмуче огромни пари, подобно на златодобивните концесии и комуналните монополи.
Може да се каже, че нашата икономика, работеща на дребно и на ишлеме, всъщност е разумна. Поне не трупаме дългове.
Всички развиващи се държави, с тежки индустрии, ги субсидират, за да ги държат там, и всичко се пише на сметката на бъдещето...

Добри Божилов, писател
автор на "Задругата"

2 коментара:

  1. Премиерът се похвалил, че приятелят МУ Ердоган метаморфорично МУ е обещал парче от лентата, с която ще открие завода на Фолксваген

    (Думата метаморфорично бе произнесена от Бойко Борисов, когато преразказваше свой разговор с папа Францис пред Цветанка Ризова по bTV.)

    ОтговорИзтриване
  2. https://www.youtube.com/watch?v=5p4tgrIEgjI
    2/8. Кому выгодно и нужно стравливать части одного народа в войне?
    ___
    Источник: Свободная пресса: Нагнетая русофобию, Запад готовит войну против России

    ОтговорИзтриване