Жертвай се, неморален си - крещят милиардери и министри, на доктора-клетник с мизерна заплата и 1000 лв. милостиня от Боко...

"Заветът"  от Добри Божилов
Един назидателен тон и обвинения в "неморалност" тръгват към лекарите от II-ра градска болница в София, за това че масово подават оставки, заради опит местоработата им да се превърне в инфекциозна клиника.
Текат обиди към хора с 40 годишен стаж, че са страхливи, безотговорни, че нарушават "Хипократовата клетва".
Всичко това е цинично от страна на медии и управници, които от десетилетия разсипват морала на обществото, и вече са го занулили.
Да ви кажа - това е капитализмът. Атомизиране. Всеки е за себе си. И няма друг избор, защото всички други също са за себе си. В капитализма саможертва няма. Има в по-духовни и идеалитстични общества, където има някаква вяра в обща цел, и където управниците са част от тази обща цел.
Каква "Хипократова клетва", каква саможертва, в държавата на Бойко, Плевнелиев, Караянчева и Барни Ръбъла? Кой ще ходи да се жертва за Тяхната държава. За държавата, дето обслужва единствено собственото им забогатяване?
Кой ще мотивира някого да се жертва, за да могат Домусчиев и Гергов да са милиардери, и да го правят нагло - пред очите на всички, и ЗА ДЪРЖАВНА СМЕТКА. Кой ще се жертва в държава, в която финансовият министър получава подкуп апартамент от олигарх, приписва го на кръстника си, и всичко минава за "нормално".
Е, няма да се жертва...
С какви очи изобщо искаме някой да се жертва? Имаме ли срам да го искаме? Имаме ли справедливо, братско общество, или имаме джунгла, в която най-наглите и крадливите, сега ни четат морал...
И да ви кажа, не е проблемът само с докторите. И война да избухне, никой няма да се яви в армията. За какво да се явявава? За да пази милиардите на Бойко и Домуса ли? Какво е видял този, дето трябва да загива, за себе си, та да загине?
При социализма народът би се явил, и докторите не биха се разбягали. Защото имахме ценности, и дори най-богатият не беше милионер и милиардер. Разликите бяха малко, като цяло - обществото бе справедливо.
Сега в дивашкия хищнически капитализъм - Домусът има пълното право да те убие и изяде, заради печалба. А ти после трябва да спасяваш болните. И може би... Домуса. И Бойко. И Цвета...
Заврете си нещо дълго право и дървено - знаете къде.
Всяка такава идиотска система е обречена да рухне, а вие - боклуците, които я направихте такава, последни имате право да четете морал...

Добри Божилов, писател
17.03.2020

2 коментара: