Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Ако не съставим правителство, значи чакаме Черепа и Каракачанов да дойдат да помагат...

Ако някой си мисли, че след нови избори, правителство ще се състави по-лесно, е откровен глупак и идиот. Или нещо по-лошо - лъжец.

"Девети"  от Добри Божилов

Изборите за хипотетично 46-то народно събрание ще създадат още по-голяма каша. Със сигурност в парламента се ще върнат Патриотите - т.е. още една "патерица" на ГЕРБ, с 15-на депутата. Вътре ще се озове и Васил Божков, който вече е над 3%, и ако хората вярваха че ще влезе, вече да е влязъл дори сега.

Освен тези 2 партии, могат да прескочат и други - например "Републиканци за България". Цецо има 3-4 месеца до тогава. Той за 2 месеца задигна 1,3% от ГЕРБ, няма причина да не продължи да върви нагоре. Вече е забележим.

Но нека все пак не навлизаме чак в такива хипотези, и да допуснем, че единствената промяна ще е, че Черепа ще влезе, заедно с Каракачанов. Нека допуснем и, че "Изправи се! Мутри вън" няма да изпаднат, какъвто риск има. И което ако стане, положението на опозицията съвсем ще се вгорчи. Но нека те оцелеят, и просто влизат Божков и ВМРО.

Тогава ще имаме още 2 партии, една от които твърдо про-ГЕРБ. А втората - тотално неприемлива за коалиция, т.е. фактически "косвена про-ГЕРБ". Нали никой не си представя как някой борец с мутрите и мафията ще направи коалиция с Васил Божков...

Но депутатите на тези 2 формации - около 25 минимум, ще се приспаднат от останалите. Т.е. ще имаме още по-малки играчи, и вече минимумът за кабинет без ГЕРБ, може да стане от 4-5 партии.

Имаме ли нужда от Черепа и Каракачанов, за да правим правителство? Ако сега ни се вижда сложно, трудно, безпринципно, тогава какво ще бъде?

Трябва да се има предвид още нещо. Народът не обича безкрайни избори. На всеки следващи близки гласувания излизат по-малко хора. Със сигурност, няма да се повторят километричните опашки в чужбина. Това значи, че партиите, които спечелиха от там, ще са по-зле в 46-я парламент. А това е основно опозицията - Слави и ДБ. ДПС няма да пострада в Турция - нейният вот е технологичен.

Спадането на активността, ще уреди ГЕРБ и ДПС.

Разбира се, възможен е и един обратен ефект - част от негласувалите поради страх от вируса, ще се завърнат. Т.е. това ще компенсира апатията на други. Но подобно връщане ще увеличи резултата на БСП, защото тя е основният губещ от паниката с вируса. Ако обаче БСП набере сила, ще стане твърде влиятелна, и ще трябва да има доминиращо влияние в кабинета. Което пък ще отблъсне такива като ДБ. Едно е сега Слави да състави правителство, с 92 гласа, и БСП да го подкрепи с 43. Някак става. Но ако БСП е с повече от Слави, няма как той да прави правителство, а тя да го подкрепя безвъзмездно... Т.е. нарастването на относителната тежест на БСП в рамките на опозицията, ще направи договорката още по-трудна.

И накрая - не бива да забравяме възможността от някаква гротескна мафиотска коалиция, от която ГЕРБ не бягат. Например ГЕРБ-ДПС-Патриоти-Череп. Съвсем възможно е да се събере мнозинство. И всеки ще е доволен - ГЕРБ се спасяват от разследване, Черепа си връща имоти и бизнеси, а ДПС остава основен кукловод на държавата. Дори Каракачанов ще е доволен - ще може да купи още 8 Ф-16, без да броим танкове и кораби...

Това ли искаме?

Или може би се надяваме на още по-голям абсурд - трети избори през октомври. Ако това ще е най-малкото зло от 46-я парламент, защо изобщо да зарязваме 45-я...

Но днес, освен ГЕРБ, падат и доста маски. Доста журналисти и общественици, уж опозиционни, тръбят че кабинет е невъзможен и изборите са неизбежни. Т.е. започнала е една пропаганда, очевидно в полза на ГЕРБ. И продажниците се виждат. Иначе доста сладкодумни и анти-гербаджии. На думи... На дела са ясни вече... И това може и да е полезно...

 

Добри Божилов, писател

"Девети", "Задругата", "Заветът"

10.04.2021

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар