Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Предлагам Президентът да внесе поправки в Конституцията, за да спре този абсурд "избори през 3 месеца с еднакъв резултат"...

Ситуацията очевидно е предизборна. Знам, че ще посочите невярната ми прогноза отпреди 2 дни. Няма да я свалям. Нейната цел беше не да е вярна, а да въздейства. Струва ми се, че постигна целите си.
Но сега по важния въпрос. В тази конфигурация правителство не може да има. Но още по-важно е, че и да идем на нови избори, отново ще се получи нещо подобно. Та и на трети избори после - пак ще е същото. Парламентарната система е в блокаж на раздробяването.
Затова предлагам незабавно Президентът да внесе проект за конституционна промяна. Да тече времето. Ще може да се гледа след 1 месец, т.е. има шанс докато трае рулетката да се гласува. След изборите, новият парламент се счита за съществуващ и може да се внасят предложения.
Промяната е следната:
В момента чл.99, ал.5 е следната:
(5) Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в срока по чл. 64, ал. 3. Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание.
Предлагам да се промени на:
(?5) Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство и в 6 месечен срок или разпуска Народното събрание, или повтаря процедурата по ал.1-4 (това е рулетката с мандатите). При разпускане, нови избори се насрочват в срока по  чл. 64, ал. 3. (2 месеца). Народното събрание може с решение да задължи Президента да насрочи нови избори или да повтори процедурата по ал.1-4. При внасяне на подобно проекто-решение, Президентът не може да разпуска парламента до гласуването му, освен при изтичане на 6-месечния срок.
...
Обяснявам идеята...
Няма смисъл да въртим избори през 3 месеца, които произвеждат сходен резултат. При невъзможност на парламента да излъчи правителство, тази функция минава у президента, а парламентът запазва законодателните си функции. Ще управлява служебно правителство, заедно с новоизбран парламент. Така със сигурност ще може да се свърши повече работа, отколкото само да въртим избори, които НЕ ПРОМЕНЯТ РЕЗУЛТАТА.
Последната разпоредба ограничава възможността президентът да злоупотребява. Ако се събере мнозинство за правителство, то може да застави президента да му даде мандат. Ако парламентът е хаотичен, той може да задължи президента да го разпусне.

 

Добри Божилов, писател
02.10.2022

2 коментара:

  1. Промени в конституцията може да извърши само ВеликоНародно Събрание. А що се отнася до предлаганите промени - пълен юридически абсурд. В конституцията не може да има "или-или".

    ОтговорИзтриване
  2. A какво ще попречи на парламента да гласува вот на недоверие на служебния кабинет?

    ОтговорИзтриване