Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Стига uдuотии! Не е вярно, че емuгpантите хранят България... Те внасят 2%, а глупаците, дето сме останали, храним всички, вкл. родителите им...

Не е вярно, че емuгрантите хранят България.
Това е най-голямата лъжа.
Внасят 2 милиарда лева, а целия БВП е 100 милиарда лева.
Той се създава от "идиотите", дето са останали тук.
Тези "идиоти" хранят и родителите на емuгриpалите като им плащат пенсиите.
Пенсионен фонд няма, всичко се плаща от данъци и осигуровки, внасяни сега.
И накрая - същите тия емигрирали са големите претенденти да се върнат и да ни оправят. Но ще се върнат, само ако ги назначим за министри.
Добре че министерските постове са само 16. Да си стоят където са...

Добри Божилов
21.10.2018

4 коментара:

  1. Здравейте г-н Божилов,
    уцелихте любимата ми тема! :)
    Аз съм скромен представител на "хранещите" България от чужбина от мнооого години. :)
    Позволявам си няколко коментара по темата:
    - Според мен и двете крайни твърдения „Емигрантите хранят България!“ и „Парите на емигрантите са нищожни!“ са некоректни.
    - Факт е, че българите зад граница превеждаме в България около 2 милиарда лева на година (около 2,254 милиарда лева за 2017 година). Факт е, че това са само отчетените от статистиката парични преводи по банков път. Някой има ли представа колко още пари се внасят кеш когато българите зад граница се прибират в Родината средно 1 – 2 пъти в годината? В моя конкретен случай става въпрос за сума около 4 пъти по-голяма отколкото тази, превеждана по банков път на моите родители-пенсионери. Умножете 2,254 милиарда лева по 4 или дори 5 и ще получите горе-долу реална представа.
    - Трябва обаче друго да Ви притеснява. Обобщавам го в 2 въпроса: Защо след като над 2 милиона българи са вече зад граница (според някои оценки дори 3 милиона), а 30-40 хиляди емигрират всяка година, „инвестициите“ на емигрантите не се увеличават пропорционално? И втори въпрос: Какво ще се случи след 15-20 години, когато родителите на ерата на масовата емиграция (от средата на 90-те години до днес) остареят и в голямата си част (дай Боже да видят повече и светли години преди това) си отидат от този свят?
    Отговорът и на двата въпроса е в едно направление: българите зад граница няма да вкарват масово пари в България, а ще разпродадат или отдадат под наем недвижимото имущество на родителите си, обръщайки паричния поток по този начин от България навън. Ще има и такива, които като мен смятат да се върнат и да изживеят старините си в Родината. Но това от днешна гледна точка е само план, а много от българите зад граница не смятат да се връщат въобще. Децата ни, много от тях родени зад граница, но възпитавани в духа на традиционните български ценности и научили или учещи майчиния си език в съботни/неделни училища в големите западни градове също едва ли ще изберат България за да устроят живота си. А за онези деца, чиито родители не искат да имат никаква връзка с Родината - да не говорим. Ето това е проблемът според мен, усилван и от демографската структура на населението в България и от увеличващия се глад за квалифицирана работна сила?
    Ще се радвам да коментирате тези аспекти на ситуацията и да стане интересна дискусия. Следя Вашите коментари от години и знам, че сте интелигентен човек и силата Ви е да се опитвате за анализирате актуалните теми в дълбочина. Затова бих ви посъветвал най-искрено, да не си губите времето да реагирате на лишени от съдържание популистични „изцепки“ на псевдопатриоти в Родината или на антипатриоти зад граница, мислещи се за „хванали Бога за расото“, като са напуснали България. Пожелавам здраве и успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма никакъв начин да стане интересна дискусия. Във Фейсбук вече стана, и тотално ме оплюха. Аз съм един, който плаща данъци и раздава пенсии, а насреща ми - 20 човека, които са емигрирали и ми се карат. Въпреки, че не плащат данъци тук. Аз съм длъжен да храня родителите им, защото "са работили по 40 години". А те не са длъжни. От моите данъци отиват за родителите на емигриралите. А от парите, дето те пращат, от тях нищо не отива за баща ми...

      Не е справедливо, нали...

      Но истината е проста - терорът над малкото дето сме останали, ще ни изгони и нас. По-лесно е да си емигрант и да плюеш отстрани, отколкото да се върнеш и да работиш тук.

      Всяка година губим 30 хиляди нови човека. Би било разумно да ценим тия дето остават. Но простият лумпенизиран народ, който е и сред емиграцията, какво да чакам да мисли...

      Изтриване
    2. Не съм съгласен. Ако не помагаме на родителите-пенсионери със средства отвън, те ще живеят и мрат като скотове, защото пенсиите, изплащани в момента в България са мизерни. Естествено затова нямате вина нито работещите в България, нито ние - работещите българи зад граница. Виждате бездомни и ровещи по кофите за смет пенсионери всеки ден, защото с едната пенсия са обречени. Родителите ни са работили 40+ години за България, а държавата не се е погрижила техните пенсионни осигуровки да им подсигурят една достойна пенсия. Те са ограбените, а Вие и останалите работещи в България, както и ние, работещите извън България и пращащи пари сме тези, които плащаме за това престъпление днес. И двата „източника“ заслужават да бъдат уважавани и смятам за некоректно всеки от тях да си приписва еднолично заслугите и да игнорира приноса на другия.
      Относно справедливостта и твърдението, че нищо от емигрантските пари не отива за баща Ви. Не съм съгласен! „Емигрантските“ пари в по-голямата си част влизат директно в потреблението на стоки и услуги. Това потребление не води ли до данъчни постъпления, които държавата разпределя и към Вашия баща? И какво би станало когато това потребление изчезне с измирането на родителите/пенсионери, както и с необходимостта/желанието на емигрантите да се прибират и „потребяват“ в България? И не се ли базира една държава на обществения договор, на солидарността?
      А имайте пред вид, че ние „емигрантите“ плащаме едновременно с горното и пенсиите на един западен пенсионер. Казвам го само за информация като факт, без самоизтъкване - все пак това е необходимо зло за всеки, работещ в чужбина. Аз лично бих предпочел с удръжките от немската ми заплатата да издържам 3 пенсионера в България, вместо 1 в Германия, но няма как да стане.
      Вие го написахте в последния си коментар – съотношението е 1 пенсионер към 1 работещ днес. А след 15-20 години? Затова работете в България докато имате възможност и виждате смисъл, пък ако накрая все пак се окажете с куфарите на Терминал 2, ще знаете за пред себе си, ще сте опитали всичко. Ако успеете да осигурите за Вас, семейството Ви и родителите Ви един спокоен и удовлетворяващ живот - още по-добре. Ние ще продължаваме да помагаме отвън на родителите си (и не само), за да доизживеят по-достойно и по-спокойно старините си в Родината, а ако положението стане нетърпимо, ще ги приберем при нас.
      Мнението ми за безаргументно „плюещите“ емигранти, както и такива псевдопатриоти е едно и също – игнориране. Не си заслужава отделеното време.
      И накрая, повярвайте на човек работил и в Родината, и в чужбина - НЕ Е по-лесно да си емигрант. Но това е друга тема...

      Изтриване
  2. Аз съм емигрант в Канада с родители в България. Не ми пука какво ще стане с тях, защото те с нищо не ми помогнаха и не ми помагат нито когато емигрирах, нито когато се измъквах от батака първите години, нито отпреди това когато ми се раждаха децата в България, нито когато се женех, когато си търсех работа и кариера в България, или когато исках да следвам в Софийският. Като се върна назад в годините, мога да съм им благодарен само че имах сигурността на покрив над главата си и компот от мазата на масата за ядене. Като стъпах на краката си им дадох едни 20-на хиляди лева, мисля че това е предостатъчно-сметките са ми чисти. Съветвам ви да не ги мислите много-много- те са поколението на галениците на социализма- голяма част от живота им мина с осигурена работа, жилище, здравеопазване, държавна грижа да децата им ( т.е. нас). В резултат те като цяло са мързеливи, не обичат да рискуват и влагат усилия, не обичат да се образоват, да придобиват нови умения. Смятат че живота, държавата, децата им и въобще вселената им дължи "достоен живот". Тяхната алчност, безхаберие и примитивизъм доведоха до разрушението на България която техните родители (нашите баби и дядовци) изградиха. Да не забравяме, че те самите през първите 10-20 години на демокрация без да се замислят жертваха старините и пенсиите на своите родители заради обещанията за "няколко години преход" последвани от рога на изобилието. Така ли е? Къде са достойните старини на нашите баби и дядовци? Нима не отекоха в канала под благословията на сегашните пенсионери? Ако питате мен, много добре помня колко работеха и колко се работеше през 80 години, така че 200-300лв пенсия са им повече от заслужени.

    ОтговорИзтриване